Biologische wijn in theorie en praktijk

U bent hier

wijngaardBiologische wijn, dat kocht je vroeger voornamelijk omdat het zo eerlijk klonk. Nu drink je het omdat het gewoon heerlijk is. Biologische wijn is de laatste jaren wereldwijd helemaal in opmars geraakt en de kwaliteit is steeds beter geworden.

Wat betekent het: biologische wijn?
Als wijn biologisch genoemd wordt, wil dat eigenlijk alleen zeggen dat het is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit zijn druiven die geproduceerd zijn op een manier die de natuur respecteert en waarvan de wijn de beste vertolking is van de plaats en omgeving waarop de druiven groeien.

Is biologisch hetzelfde als ecologisch, groen, natuurlijk of biodynamisch
Ja. Het gaat allemaal om wijnbouw die gebaseerd is op respect voor de natuur. Biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder door rekening te houden met natuurkrachten en kosmische wetten. Afhankelijk van de maanstand zijn er bijvoorbeeld dagen waarop bepaalde verrichtingen of handelingen op de druivenplant of in het verwerkingsproces wel of niet toegestaan zijn.

Waarin onderscheidt biologische wijnbouw zich voornamelijk?
In tegenstelling tot conventionele wijnbouw, waar veelvuldig gebruik gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen, worden biologische druiven geteeld zonder gebruik van chemische of synthetische producten. Bij biologische wijnbouw wordt er verder nog ouderwets gewied en geploegd, wat een evenwichtige levende grond bevordert.

Waarom zijn bestrijdingsmiddelen nodig in de wijnbouw?
Druiven zijn eigenlijk hele gevoelige vruchten die kwetsbaar zijn voor allerlei invloeden zoals vocht, ongewenste bacteriën en gisten, insecten, maar ook voor ziektes die veroorzaakt worden door verscheidene parasieten. Al deze gevaren bedreigen permanent de wijnproductie.

Hoe doet men het in de biologische wijnbouw dan zonder chemische middelen?
In de biologische wijnbouw worden in eerste instantie de wijnranken krachtig en weerbaar gemaakt door het gebruik van plantenaftreksels, zoals netels en zeewier, maar ook van rotspoeder, basaltmeel en diverse mineralen en oligo-elementen in homeopathische concentratie. Bij dreiging van ziektes worden natuurlijke bestrijdingmiddelen gebruikt zoals oplosbare koper en zwavel.

Is biologische wijnbouw gezonder?
Omdat de druiven geen enkele chemische toevoeging ondergaan, is biologische wijnbouw gewoon gezonder, bijvoorbeeld voor de mensen die op het land werken. De wijn die je uiteindelijk drinkt is hierdoor ook gezonder.

Is biologische wijn lekkerder?
Niet alle biologische wijnen zijn bij voorbaat lekker of lekkerder dan niet-biologische wijnen. In principe is het zo dat de grond of ‘terroir’ bepaalt of een wijn groots wordt. Op eenzelfde goede terroir zal een biologische wijn altijd beter presteren dan een niet-biologische. Biologische wijnen hebben een flink aantal troeven: ze hebben meer fruitsmaak en de fruitsmaak is rijp en verfijnd. De structuur van de wijn in de mond is meer ferm maar rekbaar en de expressie van alle smaken is zuiverder. Omdat er geen chemische meststof gebruikt is hebben deze wijnen meer zuren die voor frisheid en balans zorgen. Dankzij die frisheid tenslotte bevatten deze wijnen ook vaker mineralentonen, met name in de afdronk.

Baub Kabala, Flying Winemaker

Bron: HappyNews.nl

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Witte wijn voor de kerst:...

Heerlijk op dronk deze frisdroge, ziltige witte wijn gemaakt van de Albarino druif. In de Spaanse streek Galicië maken ze witte wijnen die behoren tot de... Lees verder
5

Chapillon Cuvée Paul - Ca...

Proefnotitie wijnhuisRond, rijp, inpakkend met slierten cassis, viooltjes en vanille; hier zet Fransman Christophe Chapillon zijn beste Spaanse beentje voor.... Lees verder
1

Witte wijn voor de kerst:...

Las Moras - Reserva Chardonnay 2013 - Argentinië Proefnotitie Krachtige droge witte wijn uit San Juan Valley. De smaak heeft een mooie structuur met geel fruit... Lees verder
4

Rode wijn voor de kerst P...

ProefnotitieFruitige blend van Alicante, Cabernet Sauvignon en merlot. Een echte toscaan zoals een Toscaan behoort te zijn. Je proeft de kruiden en het fruit... Lees verder
5