Cognac
U bent hier
Net als het roken van een sigaar, betekent een glas cognac genieten van het leven. Cognac is de koning onder de dranken. Dit artikel gaat over cognac.
Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn.
Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een groot aantal voorwaarden te voldoen:
- er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden.
- er moet dubbel gedestilleerd worden.
- de drank moet uit de Cognac-streek komen.
Cognac wordt gemaakt van het sap van meerdere druivenrassen.
De meest gebruikte druif is de ugni blanc, maar ook Colombard, Folle Blanche en Sémillon worden gebruikt. De druiven worden meteen na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot een zure, troebele wijn.
Deze wordt een eerste maal gedestilleerd (Première chauffe) volgens de alambiek methode.
Dit eerste destilaat geeft een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30 Vol%. Na een tweede destillatie die men bonne chauffe noemt wordt de aldus verkregen 'eau de vie' (wijnalcohol) aangelengd met water, waardoor er brandewijn ontstaat met 72 Vol%.
Deze wordt op fusten gelegd om te rijpen, waarvan het eikenhout afkomstig moet zijn uit de regio Limousin. De cognac wordt gemaakt van een mengsel van meerdere wijnen van verschillende leeftijden.
De belangrijkste cognac huizen (Hennessy, Remy Martin, Martell, Courvoisier en nog vele anderen) kopen jonge alcohol in, slechts weinig cognac huizen bezitten zelf wijngaarden.
Boeren bouwen een langdurige relatie op met bepaalde huizen en leveren ruwe alcohol, zoals hun ouders ook al deden.
Zelfs met zulke regelmatige toeleveranciers is het voor veel cognachuizen moeilijk om van tevoren te voorspellen wat ze nodig hebben. Daarom kopen ze ook geregeld rijpere voorraden.
De minimumleeftijd waarop cognac verkocht mag worden, is 2,5 jaar, gerekend vanaf de 1e oktober van het jaar waarin de druiven werden geplukt.
Dit is geen gemiddelde maar een wettelijke minimumleeftijd, voor de cognacs die in de melange zijn verwerkt.
De grootste mengers zijn er trots op dat ze veel oudere voorraden voor hun cognacs gebruiken. Ze hebben allemaal hun eigen geheime recept dat zich na verloop van tijd ontwikkeld.
Het etiket lezen; de volgende termen kunt u op een etiket tegenkomen:
- VS of ***(drie sterren) is een melange waarvan de jongste cognac minimaal 2,5 jaar oud moet zijn.
- VSOP (Very Superior Old Pale), VO (Very old, term wordt tegenwoordig zelden meer gebruikt) en Reserve, moet de jongste cognac minstens 4,5 jaar oud zijn.
- XO, Napoleon, Extra en Hors d’ Age, de jongste cognac moet minstens 6 jaar oud zijn.
De meeste cognac firma’s gebruiken veel oudere cognacs dan de minimum leeftijden.
Ter indicatie: Remy Martin VSOP heeft een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.
Voor meer informatie over cognac verwijs ik u graag naar onze CognacReview-site.