Cotes du Ventoux
U bent hier
Nederland is één van de grootste wijnklanten van de Côtes du Ventoux. Die eer doen we onszelf aan, omdat we voor feesten en partijen overwegend kiezen voor goed toegankelijke, soepele wijnen. Niet te zwaar, fruitig en betaalbaar.
Dat is iets anders dan een dorstlesser zonder pretenties uit een supermarkt, waarmee je bij een beetje proever niet meer hoeft aan te komen. Aan het criterium acceptabele, smakelijke wijn voldoet een groot deel van de Vaucluse-producenten. Want de wijnboeren en coöperaties uit zo'n 50 gemeenten in dit deel van het Rhônedal hebben de laatste jaren hard gewerkt om van hun roestige imago uit de beginjaren zeventig af te komen. Toen zaten ze in de examenklas voor de 'appellation' status. Die kwam er in 1973, maar daarmee werd de wijn naar de smaakbeleving van de consument nog niet opgewaardeerd. De Ventoux bleven, met hier en daar een uitzondering, toch wat de Fransen ietwat meewarig aanduiden als 'petits vins', terwijl de buren in de aoc-gebieden van de noordelijke en zuidelijke Rhône het steeds beter gingen doen. In de dikke wijn-Larousse van 1998 staat over de Ventoux nog te lezen: 'De kwaliteit van de wijn hier evenaart zelden de schoonheid van het landschap'. Dat liet het 'Syndicat' niet op zich zitten. Vlak voor de eeuwwisseling begon het te werken aan een smaak- en kwaliteits omslag die een redelijk marktaandeel zou moeten garanderen. En ziet: nú pas is er sprake van de opwaardering waarop al zo lang werd gewacht. De Ventoux-wijnmakers zijn al zover dat ze kanjers uit de Gigondas en de Châteauneuf naar de kroon steken. Ze hebben geinvesteerd in nieuw materiaal, de potentie van de bodem optimaal benut door o.m. het rendement beperkt te houden en ze zijn massaal overgegaan tot het ontstelen van de druiven vóór de gisting. Een deel van de wijnboeren vermijdt ook al iedere chemische vorm van ziekte- en parasietbestrijding. En die benadering heeft de reputatie van de wijnen in recordtijd ten goede gekeerd, niet in de laatste plaats met behulp van het subsidiebeleid van de Franse staat.
Minder alcohol Van de kalkhoudende harde grond komen druiven die iets minder suiker bevatten dan elders in het Rhônedal. Dat komt omdat er tot in de uitlopers van de 1912 meter hoge Mont Ventoux een koelte blijft hangen, zo'n 100 tot 400 meter boven zeeniveau. In vergelijking met andere Rhônes hebben de Ventoux, die doorgaans in een zonnig, mediterraan klimaat rijpen, daarom iets minder alcohol. Bij een proeverij die het Franse overheidspromotiebureau SOPEXA organiseerde bleek tot welke prestaties de Ventoux-wijnbouwers op dit moment in staat zijn. Ik proefde enkele rosé's met een verrassende kracht en concentratie van Domaine Troussel en van de Cave de Bonnieix, maar ook rouges die verbaasden om hun fruitexplosie en complexiteit. Uitschieters: Cellier de Marrenon en Château du Pesquié (alle Syrah/Grenache). Harmonieuze wijnen waarvan enkele fraai waren afgerond op goed gedoseerd, eerder gebruikt eikenhout. Redelijke prijzen De Nederlandse wijnproducent Daan van Dykman (Domaine de la Marotte, Carpentras) benadrukte dat de Ventoux de periode van karakterloze supermarktwijntjes nu wel heeft gehad en duidelijk op weg is naar het kwaliteitsproduct. Toch zullen de prijzen, zo is de bedoeling, gematigd blijven. Net beneden de €4,- en voor de speciale cuvées €6,-. Vanzelfsprekend wordt voor de absolute top een stuk meer gerekend. Ventoux- wijnen worden overigens niet gechaptaliseerd. Ze zijn, mits licht op hout gerijpt, zo'n 7 tot 8 jaar te bewaren. De fruitige wijnen hebben veelal voor een deel van de assemblage onder koolzuurdruk gegist (macération carbonique) Daarvoor wordt in de Ventoux het meest de Carignan-druif benut. Côtes du Ventoux in feiten en cijfers: Productie: 312.000 hectoliter constant Wijnstokken: 7300 hectare Streefrendement: 50 hl/ha Producenten: 101 wijnboeren en 16 coöperaties Verdeling: 82% rood, 15% rosé en 3% wit Export: 26% van de totale productie,Daarvan neemt Nederland 24% af. Druivensoorten: Grenache, Carignan, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, voor rosé en rood; Rousanne, Bourboulenc, Grenache blanc, Clairette. Bron: Interwines.nl