Hoe kies je de juiste wijn voor een kerstmaaltijd?
U bent hier
De feestdagen staan voor de deur. Het is een sfeervolle periode waarin je met familie en vrienden geniet van lekker eten en drinken. Natuurlijk mag een smaakvol wijntje niet ontbreken tijdens de kerstmaaltijd. Wel is het belangrijk dat de smaak van de wijn goed aansluit bij het eten. Je dient rekening te houden met de hoeveelheid zout, zuur en kruiden. Bij deze een aantal tips om de beste wijn bij de kerstmaaltijd te kiezen.
Wijn en spijzen combineren: geen gemakkelijke taak
Wijnen en spijzen moeten op de juiste manier met elkaar worden gecombineerd. Daardoor geniet je tijdens de feestdagen van heerlijke smaken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat moet je bijvoorbeeld doen als er een hete saus bij een gerecht wordt geserveerd die niet matcht met de wijn op tafel? Probeer bij de keuze voor een bepaalde wijn de hoofdelementen van een gerecht in je achterhoofd te houden. Stel jezelf de volgende vragen:
- Is het gerecht zoet of zout?
- Worden er bepaalde kruiden in het gerecht gebruikt?
- Welke textuur en smaak heeft het gerecht?
Creëer balans
Kies aan de hand van het antwoord op bovenstaande vragen jouw gerecht(en) tijdens de feestdagen. Stel je voor dat je een pittige maaltijd wil serveren. Om balans te creëren zou je het kunnen combineren met een zoete wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling uit Duitsland, dat vrij veel suiker bevat. Het voordeel van suiker is dat het de pittigheid van een gerecht vermindert. Wil je de maaltijd juist wat meer pit geven? Combineer het dan met een wijn met veel alcohol of tannine. Dit versterkt namelijk de smaak van het gerecht.
Hou rekening met de textuur en smaak
Het is belangrijk om te letten op de textuur en de smaak van jouw gerecht(en). Wijnen met een vergelijkbare textuur passen er doorgaans het beste bij. Rijke en smaakvolle gerechten smaken heerlijk om combinatie met rijke en smaakvolle wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een stukje vlees met saus in combinatie met een Chardonnay. De romige smaak is puur genieten geblazen. Hou je van zoet? Combineer dan eens een zoete wijn met een zoet dessert, om de zoete smaak te versterken.
Wees niet bang om te experimenteren
Probeer eens te experimenteren met de kerstmaaltijd en de wijnen. Zo hoeft een zout gerecht in combinatie met een zoete wijn helemaal niet slecht uit te pakken. Het gaat erom dat je de juiste balans weet te creëren. Een zoete wijn maakt een gerecht bijvoorbeeld iets minder zout, en andersom. Dat wordt smullen geblazen tijdens de feestdagen!