Hoe lang kun je Champagne bewaren?
U bent hier
Hoe lang kan ik Champagne bewaren? Is een vraag die wij de afgelopen tijd al een paar keer ontving. Hoe zit het met die regel dat je champagne moet drinken binnen het jaar na de aanschaf ervan? Kan je een champagne opslaan en nog enige jaren laten rijpen in je kelder of niet? Het antwoord, zoals je al zal vermoeden, is niet eenvoudig!
De commerciële sector zal je als beantwoorden dat de champagne al gerijpt is op het moment van botteling, dus na het dégorgement, en je hem dan zo snel als mogelijk moet op drinken, om dan vervolgens uiteraard een nieuwe fles aan te schaffen. Nu, in 80 tot 90% van de gevallen klopt dit ook. Er zijn echter vele champagnes die nog niet op de top zijn op het moment van het in de verkoop brengen. Het is dan ook zonde om die flessen onmiddellijk op te drinken. Maar hoelang kan je dan een champagne bewaren? De bewaring van champagne hangt af van een combinatie van factoren! Enkele weetjes kunnen je al een eind op weg helpen...
- Vraag naar de samenstelling der druivensoorten. Indien er veel Pinot Meunier - aangenomen wordt meer dan 35% - in een champagne is verwerkt, dan is de champagne in principe niet langer dan 9 maanden houdbaar. Pinot Meunier is immers een druif niet alleen snel rijpt, maar ook snel over de top is. Dit is een rode draad door heel het bewaarpotentieel van een champagne. Bij elke factor dien je steeds ook deze vraag te stellen.
- Heb je een blanc des blancs of een blanc des noirs, dan zit er alvast geen Pinot Meunier verwerkt in de champagne en is deze alvast langer houdbaar. Een blanc de noirs (samengesteld op basis van Pinot Noir) kan in de meeste gevallen langer bewaard worden dan een blanc de blancs (samengesteld op basis van Chardonnay).
- Voor gewone champagnes die niet teveel Pinot Meunier bevatten, geldt grotendeels een vuistregel. Je kan de champagne evenlang bewaren als dat hij in de kelder heeft gerijpt. Het is dus van belang dat je de champagne die je koopt, ook effectief kent... Een champagne die een rijping van drie jaar heeft gehad, kan je in de meeste gevallen ook drie jaar bewaren. Dit geldt niet voor de klasse champagnes! Deze kan je langer bewaren (sommige zelfs langer dan 15 jaar).
- Ook de kwaliteit van de druiven speelt een rol in het bewaringspotentieel van de champagne. Een champagne Grand Cru of Premier Cru kan je dus langer bewaren dan een gewone champagne. De meeste producenten vermelden de cru status op het etiket.
- Een champagne millésimé betreft meestal een champagne uit een goed jaar. Logisch gevolg is dan ook dat deze champagne langer houdbaar is. Hoe beter het jaar, hoe langer houdbaar de champagne.
- Goede huizen maken meestal ook champagnes die je langer kan bewaren. Zij kopen immers enkel de goede druiven in. Ze beschikken ook over betere faciliteiten om hun champagne te vinifiëren.
- De fles speelt uiteraard ook een rol. Kleine flesjes kan je niet bewaren en zijn voor onmiddellijke consumptie bestemd. Grotere flessen van meer dan drie liter zijn ook niet voor bewaring vatbaar omdat die meestal zijn samengesteld uit magnum flessen en er bij het samenstellen van de fles veel zuurstofcontact mogelijk is. De best houdbare fles is de magnum.
- De berging van de champagne speelt uiteraard (bij elke wijn trouwens) een bepalende rol. Werd hij goed koel en donker bewaard of niet.
Tenslotte nog: wat weet je over de wijnhandel waar je je champagne hebt gekocht? Hoe groot is de omloopsnelheid van zijn stock? Hoelang heeft die fles in zijn opslagplaats gelegen vooraleer hij door jou werd ingekocht?