Nebbiolo
U bent hier
Samen met de Sangiovese is de Nebbiolo één van de nobelste druivensoorten van Italië.
De klassieke druif van Piemonte waarvan de naam ontleend is aan het woord nebbio, Italiaans voor nevel of mist. Wordt kwalitatief gezien als de belangrijkste druif uit Piemonte. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wijnen.
Vooral in de Langhe zorgt het voor topwijnen, zoals de Barolo en de Barbaresco. De wijnen zijn robijnrood van kleur en hebben veel geur, veel tannines en een lange afdronk.. De geconcentreerde wijnen met een hoog tanninegehalte zijn uitermate geschikt om te ouderen.. Vroeger moesten ze wel tien jaar oud zijn voor dat ze op dronk waren. Tegenwoordig is dat niet overal meer zo. Barolo wordt pas na 3 jaar op de markt gebracht. Dit zijn zeer complexe wijnen met een fluwelen aanzet
Karakter
De aroma's zijn stal, teer, paddestoelen,aroma's van truffel, drop, chocolade, tabak en misschien iets van pruimedanten en kersen.
De voornaamste streken
Natuurlijk in piemonte italie maar er zijn meer streken waar de Nebbiolo uitmuntendheid kan bereiken. Om te beginnen in de kleiige en de kalkstenen ondergronden van Alba, waar mist, overstroming en hagelschade veelvuldig voorkomen. In de meer zandige ondergronden van Roero, Vercelli en Novara, op de steile hellingen van Carema en in Valtellina Lombardije, presteert Nebbiolo geloofwaardig, heel af en toe briljant.
Op andere plaatsen in de wereld, zoals in de rest van Italië, levert het zelden iets op en terwijl pioniers in Californië en Australië iets hebben bereikt dat de structuur en het aroma van de Nebbiolo in Alba benadert, lijkt niemand buiten Alba succes te hebben met het huwelijk tussen de structuur en de typiciteit van Nebbiolo.
Tip
Ondanks hun grote reputatie en hoge prijs kunnen deze wijnen nogal eens teleurstellend dun en droog zijn als gevolg van een te lange rijping op oud hout. Wijnen gemaakt in een moderne(re) stijl zijn echter magnifiek.