Sangiovese
U bent hier
De Sangiovese is een oude en van herkomst een Toscaanse druif die waarschijnlijk afkomstig is van de wilde “vitis silvestris”.
Het is één van de oudste Italiaanse druivensoorten en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse "sanguis Jovis" wat "bloed van Jupiter" betekent.
Deze druif is door heel aangeplant en is inmiddels al zo'n 14 keer gekloond. In het begin van 1800 is de druif verdeeld in de Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo.
Het verschil tussen deze twee druiven zit hem voornamelijk in de grote van de druif. De Sangiovese druif heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.
Sangiovese is de basisdruif voor Chianti en de duurste wijn van Italie, de Brunello di Montalcino, wordt van deze druif gemaakt.
Karakter
iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen
De voornaamste streken
Naast Italië is de Sangiovese ook aangeplant in Argentinië, Roemenië, Chili en Australië. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.
Tip
Minder gerenommeerd, maar wel goed voor het nodige volume is Emilia-Romagna, waar Sangiovese een eigen DOC heeft.