Sangiovese

U bent hier

sangiovese2De Sangiovese is een oude en van herkomst een Toscaanse druif die waarschijnlijk afkomstig is van de wilde “vitis silvestris”.

 

Het is één van de oudste Italiaanse druivensoorten en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse "sanguis Jovis" wat "bloed van Jupiter" betekent.

Deze druif is door heel aangeplant en is inmiddels al zo'n 14 keer gekloond. In het begin van 1800 is de druif verdeeld in de Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo.

 Het verschil tussen deze twee druiven zit hem voornamelijk in de grote van de druif. De Sangiovese druif heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.

Sangiovese is de basisdruif voor Chianti en de duurste wijn van Italie, de Brunello di Montalcino, wordt van deze druif gemaakt.

Karakter

iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen

De voornaamste streken

Naast Italië is de Sangiovese ook aangeplant in Argentinië, Roemenië, Chili en Australië. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst.

Tip

Minder gerenommeerd, maar wel goed voor het nodige volume is Emilia-Romagna, waar Sangiovese een eigen DOC heeft.

toscana

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Wijn proefpakket: Proef d...

De zon begint nu toch echt eindelijke te schijnen. Een uitstekend moment voor de medewerkers van WijnReview.nl voor een eerste review van een wijnpakket. We... Lees verder
4

Dardano Barolo DOCG Piemo...

Proefnotitie Barolo is eigenlijk de Rolls Royce onder de Italiaanse wijnen, ze worden gemaakt in de Noord-italiaanse Piëmonte streek rondom het stadje Barolo.... Lees verder
4

Las Rocas Viñas Viejas Ga...

De wijn van vandaag komt uit de relatief onbekende Spaanse regio Calatayud. Het dankt zijn naam aan de Moorse heerser Ayub, die er een kasteel liet bouwen en... Lees verder
4

Mousserende wijn: Goldish...

Deze frisse en licht mousserende rosé wijn is onweerstaanbaar. Helder roze van kleur met een fijne mousse. Frisse lichtzoete smaak met het aroma van... Lees verder
3