Tips voor een geslaagde kerstmaaltijd
U bent hier
Wie weet sta je deze kerstdagen in de keuken. Aan jou de belangrijke taak om jouw geliefden een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Dit is absoluut geen reden voor stress. Met een paar handige tips serveer je namelijk in een handomdraai een fantastische kerstmaaltijd.
Tip 1 – Maak het gerecht niet te ingewikkeld
Het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ geldt ook voor de kerstdagen. Zodra de Sint is vertrokken naar Spanje, is het tijd om na te gaan denken over je kerstmenu. Welke gerechten wil je graag bereiden? Denk er vooral niet te moeilijk over. Ook met simpele, maar smaakvolle gerechten boek je succes. Dit vergroot de kans dat het recept mislukt, en dan ben je nog verder van huis.
Tip 2 – Zoek online naar een lekker voorgerecht en toetje
De vraag is natuurlijk wel waar je inspiratie vindt voor simpele en smaakvolle kerstgerechten. Dankzij het internet is dit makkelijker dan ooit. Op Allerhande.nl vind je bijvoorbeeld allerlei fijne recepten. Iedereen kan met een beetje zorg en aandacht deze maaltijden bereiden. Zo valt een carpaccio altijd in de smaak als voorgerecht. Het is een klassiek voorgerecht die je bijvoorbeeld kunt combineren met garnaaltjes, feta en wat sla. Ook over het toetje na afloop moet je goed nadenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere chocoladepudding of mousse?
Tip 3 – Kies voor eten en drinken die je zelf ook lekker vindt
Het serveren van het hoofdgerecht is een van de belangrijkste momenten van de avond. Je hoeft er absoluut niet een hele middag voor in de keuken te staan. Kies vooral voor een gerecht dat je zelf ook lekker vindt. Zelf zijn we bijvoorbeeld dol op varkenshaas met paddenstoelen. Het bereiden van dit ovengerecht neemt misschien een halfuur tot een uur beslag. Zo heb je ook nog genoeg tijd om een lekker voorgerecht en toetje te maken. Een heerlijke wijn maakt de kerstmaaltijd tenslotte helemaal af. We raden bijvoorbeeld de dessertwijn Cava Gramona Gran Cuvee de Postre aan. Deze zoete bubbels valt ongetwijfeld goed in de smaak.
Tip 4 – Deel je boodschappenlijstje in op categorieën
Het bedenken van het voorgerecht, hoofdgerecht en het toetje is een belangrijke eerste stap. Daarmee ben je er natuurlijk nog lang niet. Er wacht je namelijk een flinke boodschappenlijst. Een tip is om je boodschappen in te delen per categorie. Denk bijvoorbeeld aan een lijstje met ‘fruit’, ‘groente’, ‘vlees’ en ‘vis’. Zo behoud je in de supermarkt altijd het overzicht. Vlees en vis dien je overigens kort vantevoren in huis te halen. Daardoor trakteer je jouw gasten op de meest verse producten.
Tip 5 – Genieten op kerstavond
Eindelijk is het zover: de ‘grote dag’ is aangebroken! Controleer nog even goed of je niet iets vergeten bent. Wat dat betreft is het een goed idee om een lijstje met taken te maken. Liggen alle producten netjes bereid klaar in de koelkast? Is de kersttafel mooi aangekleed, en zijn er voldoende borden en bestek? Dan is het tijd om volop te genieten!