Wijn proeven: hoe doe je dat?
U bent hier
Uit cijfers blijkt dat Nederlanders met elkaar ongeveer 20 miljoen liter wijn per jaar drinken. Op een bevolking van 17 miljoen betekent dit een wijnconsumptie van 515 miljoen liter en maar liefst 600 miljoen flessen per jaar! Nederlanders vinden het dan ook geweldig om wijn te proeven, zowel thuis als in een speciale wijnproeverij. Voor het proeven van wijn moet je wel een bepaalde techniek hanteren. Hoe doe je dit op de juiste manier?
Kies voor een breed wijnglas
Het glas speelt een belangrijke rol tijdens het wijnproeven. Zo dient het een brede vorm te hebben aan de onderkant. Daardoor krijgt de wijn voldoende ruimte om te ademen en kan de neus het aroma goed opvangen. Daarnaast moet de steel van een wijnglas groot en stevig genoeg zijn. Dit zorgt ervoor dat je het glas goed kunt vasthouden. Het is namelijk niet de bedoeling dat je met jouw vingers aan de kelk komt.
Let op de kleur
De kleur van een wijn is een belangrijk kenmerk, omdat het veel vertelt over de leeftijd. Zo heeft een iets oudere witte wijn vaak een vrij gele toon. Daarnaast is een jonge witte wijn te herkennen aan de waterachtige glans. Een zeer oude rode wijn heeft vaak een bruine en soms zelfs oranje kleur, terwijl een jonge variant vaak paars of purper is. Ook heeft een oude rode wijn vaak een bruine of donkerrode rand.
Walsen voor een fijn aroma
Heb je een goed beeld van de kleur van de wijn? Dan is het tijd om het te ruiken en te proeven. Draai het wijnglas altijd even rond voordat je dit gaat doen. Het ronddraaien wordt ook wel ‘walsen’ genoemd en zorgt ervoor dat er een groter wijnoppervlak ontstaat. Daardoor ruik je een beter aroma, door wijnkenners ook wel een ‘bouquet’ genoemd. Een wijn kan het volgende aroma hebben:
- Fruitig
- Kruidig
- Houtachtig
- Plantaardig
- Biologisch
- Floraal
- Chemisch
Proef de wijn in drie stappen
De geur zegt veel over de smaak van de wijn. Je weet natuurlijk pas echt of het wijntje lekker is door het geproefd te hebben. Dit is een zeer belangrijke stap tijdens het beoordelen. Het proeven van wijn wordt in drie stappen onderverdeeld. Ten eerste is er de zogeheten ‘aanzet’, wat betekent dat je meteen na het nemen van een slokje een bepaalde smaak proeft. Daarna volgt het ‘mondgevoel’, oftewel de nasmaak na het uitspugen van de wijn. Tenslotte is er de afdronk. Dit houdt in dat je ongeveer tien seconden na het proeven nog steeds een fijne smaak in je mond hebt.