Wijnbouw in Sicilië
U bent hier
Het zonovergoten Sicilië kent een lange wijnbouwtraditie die teruggaat tot de klassieke oudheid. De Grieken zagen toen al de potentie van het eiland en begonnen er met wijnbouw. Al snel bouwden ze er ook tempels, theaters en steden. Na de Grieken kwamen de Romeinen, en na heerschappij van de Romeinen is Sicilië door verschillende landen en volkeren overheerst. Pas vanaf de 19e eeuw is Sicilië deel gaan uitmaken van Italië.
Momenteel is Sicilië een van de spannendste en meest innovatieve wijngebieden van Italië. De condities zijn er goed om druiven te verbouwen: veel zon, goede bodemsoorten (variatie van klei gemengd met kalk tot pure kalksteen) en een positieve invloed van de omringende zee. Sicilië heeft een groot aantal inheemse druiven, zoals de inzolia en de nero d’avola. Daarnaast worden er prima wijnen gemaakt van internationaal gebruikte druivenrassen als de merlot, syrah en chardonnay.
Variëteiten
Rood
Alicante, Barbera, Cabernet Sauvignon, Calabrese, Catanese Nero, Corinto Nero, Frappato, Gaglioppo, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero d’Avola, Nocera, Perricone (Pignatello), Pinot Nero, Sangiovese
Wit
Albarello, Ansonica (Inzolia), Carricante, Catarratto Bianco Comune, Catarratto Bianco Lucido, Chardonnay, Damaschino, Grecanico Dorato, Grillo, Malvasia Bianca, Malvasia di Lipari, Moscato Bianco, Moscato Giallo, Pinot Bianco, Sauvignon, Trebbiano Toscano, Zibibbo