Champagne
U bent hier
Een groen glooiend gebied in Frankrijk. Waar druiven zich thuis voelen. De Pinot Noir, Pinot Meunier en de witte, de Chardonnaydruif. Zwijgend hangen ze in de luwte van een bladerdak. Totdat de boerenhand voelt dat ze rijp zijn, ze plukt en ze bewerkt tot champagne, in welke samenstelling ook. Sommige huizen maken alleen champagne in zogeheten vintagejaren, wanneer de oogst bijzonder goed is.
Het fijnbubbelende eindproduct noemt men dan millisime ofwel jaartalchampagne. In het algemeen kunnen uit dezelfde druiven verschillende soorten champagne worden gemaakt, afhankelijk van het product en het geheime recept van ieder huis afzonderlijk. Zo bestaat een brut, veruit de meest gedronken champagne, uit een mengeling van twee of drie soorten druiven uit verschillende oogstjaren. Als een huis zijn eigen mixture, zijn eigen cuvee, heeft gebotteld, wordt rietsuiker en gist (liqueur de tirage) toegevoegd.
Vervolgens worden de flessen boven elkaar (sur latte) in de kelder worden gelegd. Binnenin de fles vindt geleidelijk de prise de mousse, of de tweede alcoholische gisting plaats, waarbij als bijproduct koolzuurgas ontstaat dat de champagne doet bubbelen. Na minimaal vijftien maanden, soms jaren van rijping worden de flessen in de kelders in schuin aflopende rekken (pupitres) geplaatst. De remueur keert en schut de flessen heen en weer, waardoor het depot naar de hals van de fles zakt. Uiteindelijk wordt de hals van de fles in een grote bak met ijs geplaatst. Als deze bevroren is, is het moment aangebroken om de tijdelijke kurk eraf te halen. Het bezinksel spuit er in de vorm van een ijsklompje uit. De ruimte die daardoor in de fles ontstaat, kan op verschillende manieren worden opgevuld. Bijvoorbeeld met dezelfde wijn als er in de fles zit, of met een liqueur - een smaakmaker die verschilt per huis. Ook kan een suiker worden toegevoegd om demi-sec champagne te bereiden, welke uitstekend samengaat met een dessert. En eveneens kan rode wijn worden toegevoegd om tot een champagne rose te komen. En dan dan doet de keldermeester de kurk erop, en gaat de fles de wereld in. Hoewel een brut drie tot vier jaar kan worden bewaard, en een millisime vijf tot zes jaar, raden kenners aan champagne ’fris’ te drinken. In de eigen kelder gaat hij er in kwaliteit niet op vooruit. Ontkurk hem! En niet alleen op bijzondere gelegenheden. Want is het niet elke dag een beetje feest?
Weetjes
Champagne van extra-brut tot doux Extra-brut 0% suiker toegevoegd (voor de liefhebbers van zeer droge champagne) Brut 1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut) Extra-sec tussen de 1% en 3% suiker toegevoegd Demi-sec tussen de 3% en 5% suiker toegevoegd Doux tussen de 8% en 15% suiker toegevoegd Champagneflessen van klein tot extreem groot Quart-bouteille – 0,20 L Demie-bouteille - 0,375 L Bouteille - 0,75 L Magnum - 1,5 L Jéroboam - 3,0 L Réhoboam - 4,5 L Mathusalem - 6,0 L Salmanazar - 9,0 L Balthazar - 12,0 L Nebukadnezar – 15,0 L De blauwe druiven Pinot Noir en Pinot Meunier wit sap geven. Champagne de best beschermde merknaam ter wereld is. Mousserende wijnen uit Spanje, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika geen champagne mogen heten. Moët & Chandon het grootste champagnehuis ter wereld is, gevolgd door Veuve Clicquot Ponsardin. Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband. Zo'n twee derde van de champagne wordt gedronken in de laatste weken van het jaar. Nederland qua champagneconsumptie op de zevende plaats staat. U de kurk nooit van de fles mag laten knallen, maar zachtjes moet laten sissen door deze goed tegen te houden. Een non-vintage champagne minimaal drie jaar in de kelder heeft gelegen om te rijpen. De Nebukadnezar met 15 liter (inhoud van 20 flessen champagne) de grootste champagnefles is die u kunt kopen. Winston Churchill tijdens de tweede wereldoorlog niet alleen om Frankrijk vocht, maar ook om de champagne. Ruinart de mooiste champagnekelders heeft. Ruinart het oudste champagnehuis is (1729).