Wat is juiste serveertemperatuur voor wijn?
U bent hier
De temperatuur van een wijn heeft een doorslaggevende invloed op zijn geur en smaak.
Alhoewel het koelen of verwarmen van een fles wijn niets verandert aan de samenstelling van de inhoud, zal een te koud geserveerde kwaliteitswijn en een op kamertemperatuur geserveerde witte wijn een zeer onaangename en flauwe indruk nalaten.
Het aroma van de wijn wordt tot op zekere hoogte bepaald door de serveertemperatuur.
Elke rode wijn van goede kwaliteit vereist een schenktemperatuur van 18° C. Een complexe witte wijn 16° C. Er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de temperatuur waaraan de fles wijn na het serveren wordt blootgesteld.
Wijnsoort | Gevoelstemperatuur | ° Celsius |
Mousserende wijn | Sterk gekoeld | 4 - 6° C |
Champagne | Goed Gekoeld | 6 - 9 ° C |
Witte wijn | ||
Licht, zurig | Goed gekoeld | 6 - 8° C |
Exotisch-aromatisch | Gekoeld | 7 – 10° C |
Vol, met houtinvloeden | Matig gekoeld | 14 – 16° C |
Rosé | Goed gekoeld | 6 – 8° C |
Rode wijn | ||
Licht, fruitig | Keldertemperatuur | 12 – 14° C |
Transparant-kruidig | Matig warm | 16° C |
Vol, tanninerijk | Kamertemperatuur | 18° C |
Gerijpt | Kamertemperatuur | 18° C |
Zoete wijn | Gekoeld tot matig warm | 12 – 16° C |
www.wijnreview.nl |