Cava
U bent hier
Cava is fris, fruitig en licht in alcohol. Een ideaal aperatief, om bij lichte gerechten te eten of om lekker door te drinken in de zon. En het is een stuk betaalbaarder dan Champagne! In dit artikel lees je alles over deze geweldige drank!
Cava, een mousserende wijn die op exact dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt, heeft de laatste dertig jaar ook in het buitenland volledig bestaansrecht verworven. Inheemse druivensoorten, een warmer klimaat en het wijnbouwgebied dragen alledrie bij aan het uitgesproken karakter van Cava. Het hart van het Cava-gebied is het gebied rond Sant Sadurní d’Anoia in het zuidelijke deel van het district Barcelona, waar gespecialiseerde wijnhuizen – of Cava-huizen – al sinds het eind van de 19e eeuw op commerciële schaal Cava produceren. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava gemaakt. Desondanks omvat het D.O.-gebied in totaal 160 gemeenten gelegen in 7 Spaanse districten.
Een cava kan heel goed als aperitief gedronken worden. Net als de Italiaanse prosecco wordt cava vaak als alternatief voor champagne gedronken, vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.
Josep Raventós begon in 1872 met de productie van cava in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. Tientallen wijnhuizen zijn tegenwoordig in dit dorp gevestigd.
Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.
In Spanje wordt regelmatig een Agua de Valencia gedronken, dit is een glas cava met vers geperste sinaasappelsap. Ook een mix van (goedkopere) cava met citroenijs als een sorbet is populair