San Luccardi Pecorino Terre di Chieti IGT
U bent hier
Ten oosten van Rome - in de kuit van de Italiaanse laars zeg maar - ligt de regio Abruzzo. Ruw, wonderschoon en dunbevolkt. Met vier nationale parken, enkele pittoreske bergdorpjes en volop wijngaarden. Ooit rijpten hier druiven die werden gebruikt in bulkwijnen, tegenwoordig staat Abruzzo synoniem aan kwaliteit. Het gebied heeft zichzelf weer helemaal op de kaart gezet met de rode wijn Montepulciano d'Abruzzo, de witte Trebbiano en de eveneens witte Pecorino. Die laatste dankt de naam aan de schapen die, als ze van de ene wei naar de andere werden geleid, met regelmaat van de zoete druiven snoepten (het Italiaanse pecora betekent schapen). Rond 1900 verdween de druif. De dunne schil maakte de druif gevoelig voor klimaatwisselingen en ziektes. Lang dacht men dat Pecorino was uitgestorven, totdat begin jaren tachtig van de vorige eeuw een uit de kluiten gewassen struik werd gevonden. Onderzoekers, waaronder wijnmaker Guido Cocci Grifoni, ontdekten de struik in een oude wijngaard in de