Hollóköi Mihály Tokaji Aszú 5 Puttonyos
U bent hier
- Tokaj
- 2007
- €21.95
- Wijnbeurs
Hongaarse wijn is nog relatief onbekend bij het internationale wijnpubliek. En dat is jammer, want Hongarije heeft zich de afgelopen jaren bewezen als wereldspeler. Dit was eigenlijk al eeuwenlang het geval. Door de komst van het communisme stond kwantiteit echter boven kwaliteit en dat bracht grote schade aan de reputatie van Hongaarse wijn. Na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn in 1989, werd er opnieuw flink geïnvesteerd in de wijnbouw. Eeuwenoude terroirs werden opnieuw beplant en wijnmakers kwamen in contact met wijnmakers van over de hele wereld met nieuwe inzichten over vinificatietechnieken als resultaat. De authenticiteit is weer helemaal hersteld, want Hongarije onderscheidt zich onder andere met zijn eigen druivenrassen, zoals Furmint, Hárslevelü en Kékfrankos. Tokaj wijn Tokaj is het eerste Europese wijngebied dat geclassficeerd is en liep daarmee zelfs voor op het beroemde Bordeaux gebied. Het gebied telt 5.840 hectare aan wijngaarden en is zelfs door UNESCO bestempeld als cultureel erfgoed. Voor de beste wijngaarden van Tokaj moet je in Mád en Tarcal zijn. Dankzij de aanwezigheid van vulkanistische bodems en diverse gebergten is het terroir hier uniek en in het bijzonder voor het maken van zoete wijn. Het gebergte zorgt 's nachts voor een hoge luchtvochtigheid en bovendien kent het gebied een lang en warm najaar. Hierdoor kan de schimmel botrytis zich ontwikkelen en wordt edele rotting in gang gezet: een voorwaarde voor het maken van zoete dessertwijn. Tokaji Aszú Tokaji Aszú is een zoete wijn uit de regio Tokaj en is de meest arbeidsintensieve wijn ter wereld. Want alleen de door 'Pourriture Noble' in geschrompelde (mierzoete) druiven worden met de hand, druif per druif geplukt en in mandjes van 20 liter ('puttony') gelegd. Het aantal mandjes geeft de kwaliteit van de Hongaarse wijn aan. 5 puttonyos is de één na hoogste kwaliteit voor Aszú, die minimaal drie jaar moet rijpen.