Monchiero 'Montanello' Barolo
U bent hier
- Piemonte
- 2014
- €31.99
- Wijnbeurs
Amper veertig jaar geleden konden wijnboeren in Barolo enkel van dromen van het huidige succes van deze rode Italiaanse wijn. In de jaren '80 was de vraag naar soepele en snel drinkbare Italiaanse rode wijn groot en vonden vooral de wijnen van andere blauwe druiven, zoals Barbera en Dolcetto, gretig aftrek. Handelaren en importeurs hadden weinig oog voor de bewaarwijnen van Nebbiolo en wijnhuizen gaven zelfs op grote schaal flessen Barolo wijn gratis weg voor promotiedoeleinden. Pas in de jaren '90 is de wijn uit Barolo opnieuw ontdekt door de wijnpers en de rest is geschiedenis. In de afgelopen twintig jaar is de productie van Barolo meer dan verdubbeld. In het kielzog van Barolo is ook de vraag naar en productie van Barbaresco explosief toegenomen. Barolo wijn In het verleden was het gebruikelijk dat veel kleine wijnboeren in Barolo en Barbaresco de geoogste druiven of de druivenmost verkochten aan enkele grote wijnhuizen, maar door de sterk toegenomen populariteit en dito prijzen is het steeds lucratiever om zelf wijn te maken, te bottelen en te vermarkten. Alleen al in het wijnbouwgebied van Barolo, slechts 2.000 hectare groot, zijn momenteel ruim 1.000 wijnboeren actief, waarvan er circa 500 eigen wijn produceren. Daarnaast is het de trend om individuele percelen, al dan niet als Cru geclassificeerd, apart te vinifiëren en als 'Single Vineyard' wijn op de markt te brengen. Het ooit zo overzichtelijke Barolo brengt anno 2019 een duizelingwekkend aantal verschillende wijnen voort.