De mythen rond de wijn kurk
U bent hier
Wijn is een levend product en kan daarom problemen vertonen. Het bekendste daarvan is "kurk". Kurk is een bacteriële infectie van de wijn, veroorzaakt door een slechte kurk. Lang niet alles wat voor 'kurk' wordt uitgemaakt is te wijten aan de kurk.
Kelders waarin geïmpregneerd hout gebruikt is blijken net zo zeer schuldig te zijn aan wijn met een foute smaak. Gebrekkige hygiëne is een al even grote boosdoener.
In geur en smaak herken je kurk aan een onaangenaam, aards aroma en aan een al even onaangename bitterheid. Als je de wijn een poosje open laat staan neemt de intensiteit ervan verder toe. Gebruik zo'n fles nooit of te nimmer in de keuken, want je ruïneert er gegarandeerd je eten mee. Enige voorzichtigheid is wel geboden wanneer er een verdenking van kurk bestaat. Wijnen met veel tannines of met een zeer uitgesproken mineralig karakter kunnen een indruk van kurk geven, zonder dat daar werkelijk aanleiding toe is. Goed beluchten geeft ook hier meer duidelijkheid.
Wijndrinkers zijn soms zelf de veroorzakers van problemen in hun wijn. Wie een aangebroken fles afsluit met de originele kurk en die kurk met de bovenkant naar beneden in de hals stopt, loopt een risico. Op de bovenkant van de kurk zie je immers nogal eens schimmels of andere viezigheid. Vermijd dat die in contact komen met de wijn.