Marokkaanse 'boutique'-wijn wint concours
U bent hier
Marokko, Griekenland, Fleurie en Lirac: het zijn niet bepaald landen en regio's waar men het eerst aan denkt wanneer de Wijnen van het Jaar bekend gemaakt worden. Toch komen in de hoofdcategorieën winnaars van het 21ste Proefschrift Wijnconcours uit deze landen en gebieden.
Twee ervan maken zelfs deel uit van de Overall Winnaars. Deze komen uit Frankrijk, Duitsland, Marokko, Zuid-Afrika en Australië. Onder de categoriewinnaars spant Frankrijk de kroon met 11 wijnen, gevolgd door Zuid-Afrika en Italië met 4 wijnen, waarna Duitsland en Australië met 3 wijnen volgen. De wijnen van het jaar zijn traditiegetrouw rond de Nationale Wijnweek bekendgemaakt.
Toename kwaliteit en diversiteit
De uitslag van het concours bevestigt de voornaamste conclusie van de jury: de kwaliteit van wijn is wereldwijd zo sterk toegenomen, dat wijnen van topniveau vandaag de dag overal vandaan kunnen komen. Aan de andere kant kan ook gesteld worden dat de smaakvoorkeuren van Nederlandse wijnliefhebbers diverser zijn geworden: importeurs achten het verantwoord om ook wijnen van minder voor de hand liggende herkomst op de markt te brengen. Zo staan in de finale niet alleen de bekende wijnlanden, maar bijvoorbeeld ook wijnen uit Hongarije, Libanon, Zwitserland en Luxemburg. De onderlinge kwaliteitsverschillen van de circa 3500 ingezonden wijnen voor het concours zijn kleiner dan voorheen, iets dat ook pleit voor de goede selecties die de deelnemende importeurs zelf gemaakt hebben. Te eenvoudige, ‘kleurloze' wijnen werden nauwelijks aangetroffen.
Herkenbaarheid druif en terroir
De terugkeer naar terroir, naar authenticiteit die vorig jaar reeds geconstateerd werd, zet door. Veelzeggend daarbij is dat bijna 80% (vorig jaar 72%) van de ruim 230 finalewijnen afkomstig was uit Europese wijnlanden. Bij de zogenaamde ‘nieuwe wijnlanden' speelde Zuid-Afrika de hoofdrol met 10%. Gezien zijn wijnhistorie van enkele eeuwen zou je dit land wellicht ook als ‘klassiek' wijnland moeten aanmerken. Herkenbaarheid van de druiven en de streek stond ook dit jaar centraal. Bij de witte wijnen uitte zich dat vooral in frisse fruitigheid, sap en - met name in de wat duurdere wijnen - expressieve mineraliteit. Vooral onder de rode wijnen trof de jury veel exemplaren waarin, naast de druif, het herkomstgebied goed te detecteren valt. Hier veel evenwichtige, elegante wijnen, met - enkele uitzonderingen daargelaten - niet teveel houtinvloed. De veelzijdigheid in smaakpatronen was opnieuw groot, uiteenlopend van levendige doordrinkwijnen tot gastronomische wijnen van hoog niveau.
Supermarkt superieur onder de 5 euro
Wat de prijscategorieën betreft kan geconcludeerd worden dat je voor een goede wijn beneden de 5 euro het best terecht kan in het supermarktsegment. Tot enkele jaren terug was dat ondenkbaar. Wijnspeciaalzaken werden ook in de laagste prijssegmenten onverslaanbaar geacht. De verdieping van het assortiment en een nauwkeuriger selectie op kwaliteit in deze prijsklasse werpt bij het grootwinkelbedrijf nu definitief zijn vruchten af. Wijnspeciaalzaken blijven de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om kwaliteitswijnen met winkelprijzen tussen de 5 en 15 euro.
Huldiging
Organisator en juryvoorzitter Jan van Lissum maakte aan het eind van de dag de Wijnen van het Jaar bekend samen met vertegenwoordigers van de officiële partners van het Proefschrift Wijnconcours: Gijsbert Bianchi (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, sector restaurants) namens Relais Restaurants), Jacob Jan Boerma namens Les Patrons Cuisiniers, Eugène van Angelbeek namens Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland en Serge Brands als vertegenwoordiger namens de sector restaurant van Koninklijke Horeca Nederland en John Beeren namens Alliance Gastronomique.