Muscat de Rivesaltes
U bent hier
De enige druiven, die gebruikt worden voor de Muscat van Rivesaltes, zijn de muscat d' Alexandrie en de muscat à petits grains. Muscat de Rivesaltes is een zoete wijn.De muskaat druiven zijn al vroeg rijp en worden dan ook vroeg geoogst en verwerkt. De muscat wordt meestal zeer vroeg gebotteld en kan reeds in de maand december worden verhandeld. De primeur van de muscat heet: "Muscat de Noël".
Er zijn drie soorten Muscat de Rivesaltes: muscat uit 100% Alexandrie, muscat uit 50% Alexandrie en 50% petits grains en muscat uit 100% petits grains. Het persen van de druiven gaat per soort en later wordt de wijn, zo nodig, samengesteld uit 50% Alexandrie en 50% petits grains. Hierdoor behoudt de wijn zijn volle smaak en typische karakter en kan men beide druivensoorten in de wijn onderscheiden. Men serveert de muscat op 10 - 12 graden Celsius, dus nogal koel. De muscat kan men drinken als aperitief. Men kan daarbij krentenbrood, honingkoek of dergelijke gebruiken, maar vooral ook stokbrood met bleu kazen zoals: Roquefort-doux, fourme d' Ambert en andere zachte schimmelkazen. Als entree, van de maaltijd, serveert men de muscat bij meloen met rauwe ham. Men schenkt Muscat de Rivesaltes bij het hoofdgerecht, als het gevogelte is met vruchten, zoals eend met sinaasappel of gegrilde kip met perziken, ananas, abrikozen, vijgen of kersen. Tevens laat muscat zich goed smaken bij in citroen, mint en gember gemarineerde vlees- of visgerechten. Een dessert met ijs of chocolade zal een extra dimensie krijgen door er een goed glas muscat bij te drinken. Muscat de Rivesaltes is de wijn, die men goed kan drinken bij meloen, heel goed bij ganzenlever en alle soorten paté, maar ook bij studentenhaver. Muscat voegt een extra dimensie toe aan de oosterse keuken en men drinkt muskaatwijn bij fruit en vruchtengebak, sorbets en ijs.