Port informatie
U bent hier
Portugals grootste troef is port. De wijn dankt zijn naam aan de havenstad Porto maar komt uit de Dourovallei. Je vindt hier een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld met terraswijngaarden op steile hellingen. 's Zomers is het er brandend heet, 's winters ijskoud.
De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage. Port staat niet voor één enkele wijn, maar voor een hele serie wijnen. Wijnen met heel verschillende stijlen en smaken als gevolg van verschillen in het mengen en opvoeden van de basiswijnen.
Ruby Port:
Een port met flesrijping waarbij de wijnmaker probeert de verandering van de diepe rode kleur (robijnrood) tegen te gaan en daarbij de fruitigheid en de kracht van de jonge wijn tracht te behouden. Ruby-style wijnen zult u in de volgende categorieën aantreffen: Ruby, Reserve, Late Bottled Vintage (L.B.V.) en Vintage. De beste categorieën wijnen, en met name de Vintage, gevolgd door de L.B.V. lenen zich uitstekend om te bewaren omdat zij goed rijpen op fles.
Tawny Port:
Deze port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die gedurende uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houten vaten. De kleur van de wijn verandert naar gelang de leeftijd in een taankleur, een medium taankleur of een lichte taankleur en er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout; hoe ouderde wijn, hoe sterker de aroma's worden. De huidige categorieën van dit type zijn: Tawny, Reserve Tawny, Twany met leeftijdsaanduiding ( 10, 20, 30 en 40 jaar) en Colheita. Deze wijnen zijn een blend uit verschillende jaren, de Colheita's daarentegen worden geblend met wijnen uit één enkel jaar. Alle voornoemde wijnen gelijk na botteling gedronken worden.
White Port:
Witte port gemaakt van witte druiven. Droog, halfdroog of zoet van smaak. Tevens verkrijgbaar als Reserve Dry met een houtrijping van acht jaar. De topper: Quinta Sao Luiz; een droge witte port met minimaal 20 jaar houtrijping.
Reserve Tawny Port:
Bepaalde tawny's dragen een leeftijdsaanduiding: 8 years, 10 years, 20 years, 30 years , of over 40 years old . Zij zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.
Reserve Ruby Port:
Een Ruby Port met tenminste 5 jaar houtrijping, samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende jaren. Voorheen droeg deze port de naam Vintage Character Port. Maar deze naam is per januari 2006 verboden.
Quinta Port:
Kopke produceert een aantal soorten port die afkomstig zijn van één enkele wijngaard (Quinta) Dit zijn o.a. de Quinta Mesquita Fine Tawny, Quinta Lobata Fine Ruby en de Quinta São Luiz 25 years Old Twany en White Delicate Dry Port.
Colheita:
Tawny van één enkel oogstjaar van superieure kwaliteit. Rijpt lang op vat, minimaal 7 jaar, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen. Tijdens het rijpen op hout ondergaan de jonge fruitige en frisse aroma's veranderingen door het oxidatieproces en wordt er plaats gemaakt voor een bouquet van gedroogde vruchten, hout en specerijen. Bij het ouder worden verbeterd de soepelheid en de balans. Het bouquet wordt steeds complexer en de kleur verandert in een gouden tint. Evenals het oogstjaar vermeldt het (rug)etiket ook het jaartal van botteling.
Late Bottled Vintage Port - L.B.V.:
Late Bottled Vintage is een wijn met een oogstjaar van zeer hoge kwaliteit, die praktisch ieder jaar wordt gemaakt. De wijn wordt vier tot zes jaar in vaten gerijpt voordat hij wordt gebotteld.
De L.B.V. is een wijn van grote finesse, vol van smaak, soepel en met een fruitig aroma. Door de houtrijping is deze port eerder op dronk als een Vintage Port.
Vintage Port:
Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Goed bewaarde vintage ports behoren tot de oudste wijnen van de wereld. Toch wordt deze port al na twee jaar houtrijping gebotteld. Hierna rijpt de wijn langzaam nog tientallen jaren op fles. Op jonge leeftijd is de vintage port vol en fruitig met heel veel tannine; het duurt zeker 15-20 jaar voor de beste vintage port zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de rijping in de fles vormt zich een zware droesem (depot). Daarom moet een vintage worden gedecanteerd. Het besluit om een port tot vintage te 'verklaren' ligt bij het port huis en moet worden goedgekeurd door het (port) instituut.