BBQ-wijn
U bent hier
Het gaat niet zo goed met de Australische wijnbouw. Overproductie, inzakkende vraag op de wereldmarkt, droogte en bosbranden zijn er verantwoordelijk voor dat de Aussies hun mouwen weer moeten opstropen. Jarenlang leefden zij op een roze wolk.
Relatief goedkoop geproduceerde wijnen vonden gretig aftrek in Groot-Brittannië, het Europese vasteland en de Verenigde Staten, in die volgorde de belangrijkste markten. Concurrentie van andere ’goedkope’ wijnlanden, zoals Zuid-Afrika en Chili, noopten tot reorganisatie. In plaats van bulkwijn wordt sinds kort veel meer het vizier gericht op het hogere segment. Met een kwaliteitsimpuls, waaronder herplanting van druiven die beter bij bodem en klimaat passen, moet dit worden bereikt. Voor rode wijn blijft shiraz de belangrijkste druif. Maar blauwe druiven uit de zuidelijke Rhône, zoals grenache en mourvèdre, blijken ook goed te gedijen in de felle Australische zon. Zelfs sangiovese, dé Italiaanse druif, en de Spaanse tempranillo doen het goed. Voor wit geldt een iets ander verhaal. Op de hogere (en dus koelere) delen ontpopt riesling zich meer en meer tot Australiës tweede nationale druif. Net als shiraz in vergelijk met moederdruif syrah, heeft Australische riesling gelukkig een eigen karakter. Met andere woorden: niet te vergelijken met de subtiele rieslings uit Duitsland. En dat is maar goed ook in een tijd waarin wijnen steeds meer op elkaar lijken door gebruik van dezelfde fabrieksgisten en kunstmatige aanzuring. Het afgelopen jaar ging Australië gebukt onder een lange periode van droogte, waardoor de jaarlijks terugkerende bosbranden dit keer extra heftig konden toeslaan. In de deelstaat Victoria gingen tienduizenden hectaren aan wijngaard verloren. Veel druiven die aan de vlammenzee ontkwamen, kregen toch een penetrante rooksmaak. Daardoor was de wijn uit dit gebied vrijwel onverkoopbaar. Zelfs onaangetaste en prima wijn uit bijvoorbeeld Yarra Valley blijkt moeilijk aan de man te brengen. Importeurs uit Engeland, Zweden, Duitsland en ons land willen best wel kopen, maar dan tegen een veel lagere prijs. Anders halen we onze wijn wel uit Zuid-Afrika of Zuid-Amerika, luidt de redenering. Dat goede Australische wijn niet duur hoeft te zijn bewijst de nieuwe Three Vines-serie van Jacob’s Creek (€6,99, Albert Heijn). Een sappige witte op basis van sémillon, sauvignon blanc en viognier. Een heerlijk frisse rosé van shiraz, grenache en sangiovese. En tenslotte een kruidige rode samengesteld met shiraz, cabernet sauvignon en tempranillo. Modern op het fruit gemaakt, zonder een spoortje rook. Maar wél de perfecte barbecuewijn. Auteur: Pieter Nijdam (Telegraaf.nl)