Barolo
U bent hier
Barolo is een droge rode wijn en een wijnstreek in Piëmont, Italië. Gelegen zo ongeveer tussen Turijn en Genua. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot. Volgens velen komt uit deze streek het beste wat Italie op wijngebied te bieden heeft. De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden wil het een barolo worden genoemd. Met aroma’s van tabak en misschien iets van pruimedanten en kersen.
Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lange rijpingstijd nodig Deze druif geeft de wijn een robijnrode kleur met een naar granaatrood tot oranje neigende tint als hij ouder wordt. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden. Een bijnaam van deze schitterde wijn was er al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen". De Italiaanse kwalificering is sinds 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), op de barolo gaan staan hetgeen de hoogste kwalificering is.
Verschil tussen de Barolo’s
Barolo, minimaal twee jaar houtrijping, mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.
Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.
Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven. Tip Te jonge Barolo is te hard van smaak. Minimaal 3 uur voor consumptie dient deze wijn ontkurkt te worden of te worden gedecanteerd in een karaf.