Wijntoerisme
U bent hier
Frankrijk telt een vijftiental belangrijke wijngebieden, waarvan enkele een bijzondere eigenschap hebben.
De hoofdstad van die gebieden draagt namelijk de naam van de wijn of alcohol die rijkdom bracht en de streek beroemd maakte.
Anekdote
Is dat niet het geval in alle regio’s van Frankrijk? Nee! Want in de Alsace heeft geen enkele wijn de vermelding van bijvoorbeeld ‘A.O.C. Strasbourg’. En in de Champagne draagt de beroemde godendrank ook niet de naam van bijvoorbeeld de steden Reims en Epernay. Een anekdote: de markies Pompadour omschreef champagne als ‘de enige wijn die ervoor zorgt dat de vrouw mooi blijft na het drinken ervan’.
Drie categorieën
Men kan 3 categorieën steden onderscheiden volgens de regionale, subregionale en gemeentelijke wijnen die er worden geproduceerd.
1- Een van de plaatsen die de naam van het wijngebied draagt, is natuurlijk Bordeaux, dé beroemde en belangrijkste stad van het gelijknamige wijngebied. Daarnaast is het dé plek waar u niet omheen kunt voor de crus: Saint-Emilion en Médoc. Het is verbazingwekkend en opvallend dat twee andere plaatsen in hetzelfde geval zelfs geografisch dichtbij Bordeaux liggen: Bergerac en vooral Cognac. Bergerac, het centrum van het naamgevend gebied, brengt eveneens de beroemde wijnen van Monbazillac voort, en Cognac, te midden van de wijngaarden van de Charente, geeft zijn naam aan een heerlijke alcohol die lang rijpt in kleine eikenhouten vaten.
2- Hetzelfde komt ook voor op het niveau van subregio’s: delen van wijnstreken. Dit zien we vooral in de Bourgogne en de Loire. In de Bourgogne heeft men de gewoonte om de streek in kleinere subregio’s onder te verdelen, dat zijn de zogenaamde ‘côtes’. Zo zijn een aantal van deze ‘côtes’ (Côte de Nuits, Côte de Beaune) genoemd naar hun belangrijkste plaats (bijvoorbeeld Nuits-Saint-Georges en Beaune). Meer naar het zuiden, in het gebied van Mâcon, heeft de stad Mâcon-sur-Saône zijn naam gegeven aan het wijngebied, maar ook aan de wijnen met de appellation Mâcon of Mâcon-Villages. Dit laatste gebied is beroemd om zijn witte en rode wijnen, licht en vol charme. Het Loire-gebied, met een wijnstreek die zich uitstrekt over een afstand van meer dan 1000 km, is trots op zijn twee beroemde wijngebieden Anjou en Touraine. Zij zijn vooral verbonden met de steden Angers en Tours (terwijl de wijn uit het gebied rondom Nantes de naam muscadet draagt).
3- Het laatste voorbeeld is natuurlijk het meest bekend en meest voorkomend: talrijke wijngemeenten zijn verbonden met de wijn die hun grond voortbrengt. Sinds de invoering van de gemeentelijke officiële A.O.C. in de vorige eeuw heeft in de Bourgogne elke plaats zijn naam gegeven aan zijn eigen wijn (bijvoorbeeld Pommard, Vosne-Romanée, Meursault, Gevrey-Chambertin, enz...). Ook bij een groot deel van de Rhône-wijngaarden (Saint-Joseph, Châteauneuf-du Pape, Saint-Péray, enz…) vinden we die naamgeving terug.
Meer gericht treffen we deze situatie ook aan in andere wijngebieden: in de Provence - met het wijngebied van Cassis -, in het Bordeaux-wijngebied - met de gemeenten Pomerol, Pauillac, enz…
De grote wijnen in de Roussillon heten Banyuls en Rivesaltes… Er zijn talrijke voorbeelden op te noemen.
Deze grote verscheidenheid aan namen van wijngebieden moet de liefhebber niet afschrikken: eigenlijk is een ‘Wijn-Tour de France’ een unieke gelegenheid om uw topografische kennis van Frankrijk bij te schroeven!
Voor meer informatie bezoek onze website: www.wijntoerisme.nl