Campo al Pero 'Dorianae' Bolgheri Superiore
U bent hier
- Toscane
- 2015
- €26.99
- Wijnbeurs
Het verhaal van Bolgheri begint rond 1940 als markies Incisa della Rocchetta het landgoed "Tenuta San Guido" in Toscane betrekt. De markies, groot liefhebber van Bordeaux wijnen, ziet in de steenachtige bodem van het nabij de Tyrreense Zee gelegen Bolgheri dezelfde potentie als in de bodem vol keien en kiezels van de in de Bordeaux gelegen Graves. Hij besluit een deel van het landgoed met Cabernet Sauvignon aan te planten en de experimentele wijn, Sassicaia genaamd, op eikenhouten vaten van Franse makelij te laten rijpen. Lange tijd kan de wijn bij de pers op weinig enthousiasme rekenen en wordt de Sassicaia voornamelijk door de familie van de markies gedronken. Pas als de wijn bij een blindproeverij in 1977 alle vermaarde Cabernet wijnen verslaat, is de naam Sassicaia, wat 'steenachtige grond' betekent, gevestigd. Bolgheri wijn Indertijd stond de wijnwetgeving enkel het gebruik van Sangiovese en andere typisch Toscaanse variëteiten toe en dat betekende dat Sassicaia slechts als tafelwijn (Vino da Tavola) verkocht mocht worden. Desondanks krijgt markies Incisa della Rocchetta vele volgelingen. De vermaarde Toscaanse wijnfamilies Antinori en Frescobaldi brengen in navolging van de markies de inmiddels wereldberoemde Solaia en Ornellaia op de markt. Ook deze 'tafelwijnen' gooien hoge ogen bij de wijnjournalistiek en de geuzennaam 'Super Tuscans' is geboren. De erkenning van de wijnwetgevers volgt pas in 1994 met de aanpassing van de herkomstbenaming Bolgheri D.O.C. Naast Sangiovese is nu ook het gebruik van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah toegestaan. Een moderne klassieker is geboren!