Château Musar, Libanese wijntrots
U bent hier
Meer dan 5000 jaar geleden maakten de Feniciërs reeds wijn in de Libanese Bekavallei. Tot vandaag wordt deze traditie voortgezet, ook onder bombardementen en andere oorlogsgevaren zoals in 2006. Opgericht in 1930 is Château Musar het oudste wijndomein van het land. Een ontmoeting met grote atypische wijnen die vragen om aandacht en een open geest.
Na een lange reis door Frankrijk keerde Gaston Hochar terug naar Libanon en creëerde hij een wijnhuis in de kelders van het Mzarkasteel, gelegen op de heuvels van Ghazir aan de Middellandse Zee, ten noorden van Beiroet. Wat startte als liefhebberij werd na zijn ontmoeting tijdens de tweede wereldoorlog met een grote naam in de wijnwereld een heuse passie. Het was Ronald Barton die voor de ommekeer zorgde, Ier en wijnbouwer in Bordeaux, die vervolgens naar Libanon afzakte. De liefde voor de wijn werd doorgegeven aan zijn oudste zoon Serge Hochar, die vooraleer hij het wijndomein in 1959 overnam een diploma œnologie behaalde in Bordeaux. Hij slaagde erin de wijnproductie verder te zetten, ook tijdens de 20 jaar durende burgeroorlog die het land kende. Het terroir van de Bekavallei Wanneer het kasteel en de kelders van Musar ten noorden van de hoofdstad liggen, situeren de wijngaarden van Château Musar zich op 1000 m hoogte, in de vruchtbare vlakte van de Bekavallei, waarbij de hellingen beschermd worden door het Libanongebergte in het westen en het Anti-Libanongebergte in het oosten. De Bekavallei kent geen vrieskou of ziektes en geniet van een uitzonderlijk klimaat met lange en zachte zomers, natte winters en een gemiddelde temperatuur van C. De hoeveelheid neerslag draait rond 500 mm per jaar, het equivalent van °25 Bordeaux. De ondergrond is klei-kalkachtig en bestaat uit kiezelgesteente, waarbij het wijnrendement rond 35 hl/ha zit. De oppervlakte van het domein en zijn aanplantingen benadert 120 ha. Witte wijnen In wit zien we twee autochtone druivensoorten : obeideh en merwah. Ze zijn afkomstig van hoog gelegen wijngaarden, meer dan 1200 m hoog, in de bergketen van het Libanongebergte, ideaal door zijn koude nachten. Obeideh zit dicht tegen chardonnay en sémillon; merwah tegen chasselas. De oogst start met wit, tussen 5 en 15 oktober. Na de gisting wordt de witte Château Musar gedurende negen maanden gelagerd op eikenhouten vaten. Daarna wordt hij samengesteld, gebotteld en krijgt hij vier jaar kelderrijping. Bij het proeven van de 2000 en de 1995 kwamen de karakteristieken van de witte Château Musar sterk tot uiting. Licht goudgeel van kleur werd de 2000 gekenmerkt door een licht oxidatieve toets van de obeideh, terwijl de smaak opviel door zijn enorme vitaliteit met aroma’s van citrus en een knap evenwicht tussen vet en zuren. Het gaat hier wel degelijk om een witte bewaarwijn, te drinken tussen 10 en 15 jaar oud, zelfs ouder. De 1995 valt op door zijn goudgele kleur, zijn petroleumachtige geur en zijn aangenaam strakke en beendroge smaak, niettegenstaande zijn rijkdom te danken is aan een kalkachtige mineraalheid. Goede afdronk. Rode wijnen De belangrijkste wijn van het domein is op basis van cabernet sauvignon, carignan en cinsault, waarbij de samenstelling van jaar tot jaar kan verschillen. De wijngaarden liggen op 1000 m hoogte en het wijnrendement zit rond 30 hl/ha. Na een inweektijd van twee tot vier weken gaat de wijn op Bordelese eikenhouten vaten voor een rijping van 12 tot 15 maanden. Noch gefilterd noch geklaard wordt de wijn na drie jaar gebotteld. Vervolgens wordt de wijn vier jaar bijgehouden vooraleer hij op de markt komt. De 1996 is granaatrood van kleur met reeds een tikje oranje. De geur doet denken aan confituur van rode vruchten, krieken op sap, met een mooi verweven houttoets. De smaak is tegelijk krachtig en slank met goed afgemeten tannines, een zachte alcoholtoets en een aangenaam zuurtje in deze aromatische complexiteit. Het is een wijn die een zekere openheid vraagt van de liefhebber, helaas meer en meer aangepast aan de « internationale wijnstijl ». Niettemin is zijn ietwat aparte persoonlijkheid uitermate boeiend. Andere wijnen in het gamma Naast deze parel heeft het domein nog andere wijnen. De lijn « Hochar, père et fils » bijvoorbeeld, in drie kleuren en gebaseerd op dezelfde wijnmakersfilosofie maar met een tegemoetkoming naar een meer hedendaagse smaak. De wijn is klaar om drinken na zijn derde levensjaar. Vervolgens is er het etiket Musar, eveneens in drie kleuren, veel lichter en soepeler. Deze wijnen krijgen geen houtlagering moet men drinken in hun jeugd. De rosé, op basis van 100% cinsault, is bijzonder sappig, terwijl de rode wijn van alle drie de blauwe druivensoorten, met overwegend cinsault in de samenstelling, aangenaam rood fruitig en fris smaakt. Bron: Gaultmillau.be