Rosé met bubbels in de lift
U bent hier
In het kader van het Proefschrift Wijnconcours zijn traditioneel in het voorjaar de beste roséwijnen bekengemaakt tijdens het 9e Nederlands Wine & Food Festival. In de hoofdcategorieën zijn roséwijnen uit Frankrijk als overall winnaar gekozen: Saint Roche van Domaine de Tavernel in de Supermarktcategorie, Perle de Roseline van Château Sainte Roseline in de categorie Wijnspeciaalzaak en in de categorie Boutique (beperkte aantallen) de La Grande Pièce van Claude Lafond.
Belangrijkste trend dit jaar is zonder twijfel de opmars van de mousserende en Champagne rosés, zoals eerder voorspeld door de organisatie: circa 15% van de totale inzending bevatte bubbels.
Betrouwbaar
Hoewel rosé anno 2009 zo populair is dat er overal ter wereld kwaliteitswijnen van dit type gemaakt worden, blijft Frankrijk hét roséland bij uitstek. 56% van de finaleselectie was van Franse origine en die dominantie vertaalde zich tevens in drie Franse overall winnaars. Van alle concourswinnaars kiest de jury jaarlijks per marktsegment een overall winnaar. Dit zijn wijnen die er niet alleen in hun prijscategorie uitsprongen, maar ook op grond van de beoordeling die ze kregen en hun prijs-kwaliteitverhouding extra opvallen binnen hun marktsegment: Saint Roche van Domaine de Tavernel, te koop voor euro 4,99 bij Albert Heijn (categorie Supermarkt/Slijterijketen). De Perle de Roseline uit de Provence van Château Sainte Roseline, te koop euro 11,50 in de categorie Wijnspeciaalzaak/Slijterij via importeur Oud Reuchlin & Boelen in Zoetermeer. In de Boutiquewijn categorie betreft het de roséwijn La Grande Pièce van Claude Lafond die in beperkte hoeveelheden te koop is voor euro 14,95 via Partners in Wijn in Den Haag.
Bijna 650 roséwijnen werden in verschillende prijscategorieën ingezonden door ruim 100 importeurs. Hierdoor geeft de voorjaarseditie van deze competitie welke sinds 1989 georganiseerd wordt, een betrouwbaar en veelzijdig beeld van het huidige aanbod aan roséwijnen die verkrijgbaar zijn.
Eervolle vermeldingen
Naast de oorkonden voor de Roséwijnen van het Jaar kende de jury in twee bijzondere gevallen ook Eervolle Vermeldingen toe. In dit geval geldt dat voor wijnen die op zich uitstekend presteerden, maar vanwege de te kleine inzending in hun prijscategorie niet in aanmerking kwamen voor een prijs.
Rosé anno 2009
Het begrip rosé is momenteel veel breder bekend door de toename aan kwaliteit, verkrijgbaarheid en verschillende stijlen. Onderzoekcijfers tonen aan dat rosé door de loop der jaren een marktaandeel heeft veroverd in consumptie en verkoop dat zich momenteel heeft gestabiliseerd. De organisatie verwacht in de komende jaren wel nog een gestage stijging in het marktaandeel rosé.
De finaleselectie van ruim 140 wijnen die zondag 7 juni jl. in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam aan de meer dan 600 bezoekers gepresenteerd werd, bood een breed en gevarieerd overzicht van wat er momenteel aan kwaliteitsrosé verkrijgbaar is. Dat geldt zowel voor de smaaktypen (uiteenlopend van verfrissend en doordrinkbaar tot aromatisch, complex en goed inzetbaar bij de maaltijd), als voor de herkomst.
Schroefdop
Voor het totaal aantal inzendingen van de Verkiezing Rosé van het Jaar speelde de schroefdop (screwcap) voor het tweede opeenvolgende jaar in toenemende mate een belangrijke rol. Een stijging van 30% naar 40%: rosé blijft een wijn die snel na aankoop wordt gedronken (binnen een jaar) en gemakkelijk moet zijn te openen voor consumptie buitenshuis (strand, terras, picknick, etc.).
Frankrijk overheersend
Met het aantal finale roséwijnen van 81 dit jaar is de rol van Frankrijk wederom overheersend; de Provence is daarbij de belangrijkste streek van herkomst.
Spanje volgt op een tweede plaats met 18 roséwijnen: minder wijnen in de finale ten opzichte van vorig jaar (daling van 22,5% naar 13%), maar wel een stijging in kwaliteit.
Italië blijft stabiel in kwaliteit en kwantiteit in alle categorieën en volgt op een derde plaats met 10 roséwijnen.
Nieuwe Wereld
Het percentage roséwijnen in de finale uit de Nieuwe Wereld landen is dit jaar afgenomen van 18 naar 10%. Opvallend is dat al deze roséwijnen, meer dan in het verleden, zeer toegankelijk zijn, doordrinkbaar met gedoseerd fruit. Met 6 finalewijnen is Australië dit jaar koploper van de Nieuwe Wereld-landen
In opkomst
Een andere waarneming is dat anno 2009 de roséwijnen uit Midden Europa sterk in opkomst zijn. De finalewijnen zich kwalitatief kunnen meten met de beste roséwijnen uit de traditioneel producerende wijnlanden. Duitsland met 8 wijnen, Hongarije met 2 wijnen, Oostenrijk en Slovenië met 1 wijn.
Overige landen
De overige landen waar de beste roséwijnen vandaan komen zijn: Portugal en Zuid-Afrika met 3 wijnen, Libanon, Argentinië, Nieuw-Zeeland met 2 wijnen en Chili met 1 wijn. Verrassend, maar net buiten de finale vallend waren de drie Nederlandse rosé-inzendingen.
Een complete lijst met finalewijnen staat op www.thewinesite.nl
Vakjury
Een onafhankelijk professioneel panel heeft onder leiding van wijnkenner, wijnmaker en uitgever Jan van Lissum de finalewijnen (blind) beoordeeld. De groep van ervaren proevers bestond uit sommeliers die werkzaam zijn in de topgastronomie met hoge noteringen in de Nederlandse edities van de internationaal bekende en toonaangevende restaurantgidsen GaultMillau en Michelin: Gerrit Greveling (Chalet Royal), Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu) Adrian Zarzo Habraken (De Librije), Roy Pelgrim (Cordial), Edwin Raben (De Echoput), Harrie Baas (Amarone), Gijsbert Bianchi (Zuid Zeeland), Michael Daals (Le Défi) en verder Johan Veenstra, (redacteur Wijnplein), Fred Nijhuis, Louis Janssen en Kyra van Lissum (medewerkers Proefschrift).
Prijsuitreiking
Bij de bekendmaking van de winnaars in de verschillende (prijs)categorieën reikten samen met juryvoorzitter Jan van Lissum de officiële partners van het Proefschrift Wijnconcours diverse prijzen uit. Een belangrijke rol tijdens de ceremonie was weggelegd voor de voorzitter sector restaurants van Koninklijke Horeca Nederland, Gijsbert Bianchi, bestuurslid van Les Patrons Cuisiniers John Halvemaan, voorzitter van Alliance Gastronomique John Beeren, vice-voorzitter van Relais Restaurants Jan Gerard van der Wal en namens Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland bestuurslid Gaylord de Winter.
Persprijs
Traditioneel koos een vertegenwoordiging van de Nederlandse wijnpers haar favoriete rosé uit het totale aanbod van finalisten. Criterium voor de persprijs was het zoeken naar een breed verkrijgbare wijn die niet alleen als terraswijn dienst kan doen, maar ook als serieuze maaltijdbegeleider ingezet kan worden. Rosé staat immers het gehele jaar door in restaurants op de kaart, en bovendien zijn er steeds meer consumenten die in verschillende jaargetijden rosé bij het eten drinken.