Piazza del Castello Rosso Toscana

U bent hier

Wijnreview
Klik hier voor de laagste prijs

De wijnbouw in Italië is letterlijk al vele eeuwen oud en heeft grote hoogte- en dieptepunten gekend. Ver voor het begin van onze jaartelling geïntroduceerd door de Feniciërs en de Grieken, met liefde en passie doorontwikkeld door de beschaafde Etrusken, geëxpandeerd door de Romeinen en op vele fronten geprofessionaliseerd door het Vaticaan en haar gevolg. Toscane gold in al die tijd als belangrijk epicentrum. De export vierde hoogtijdagen en Toscaanse wijn werd gedronken aan menig hof. Vlak voor zijn overlijden in 1723 heeft groothertog Cosimo III de' Medici zelfs vier Toscaanse wijnbouwgebieden erkend met een beschermde herkomstbenaming en de daarbij horende regels. Toscaanse wijn Echter namen veel wijnboeren het niet zo nauw met de regels en kozen vaker voor de aanplant van inferieure druiven en middelmatige klonen. "Kwantiteit boven kwaliteit" luidde het motto. Vervolgens is de wijnbouw in Toscane hard geraakt door de druifluiscrisis, de twee wereldoorlogen en een extreem zware economische crisis. Ook de "Mezzadria", het in de 20e eeuw gebruikelijke Italiaanse systeem, waarbij boeren de pacht moesten voldoen met een deel, meestal de helft, van de oogst, stimuleerde wijnboeren allerminst om voor kwalitatief hoogwaardige wijnbouw te gaan. In de jaren '70 van de vorige eeuw was dan ook weinig over van de eens zo smetteloze reputatie van Toscaanse wijnen. Wederopstanding Sinds de jaren zeventig is echter veel veranderd. Het Mezzadria systeem is vaarwel gezegd en zelfs bij wet verboden, Franse wijnbouwtechnieken en druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot zijn dankbaar geadopteerd en wetenschappelijk onderzoek naar druiven en terroir vindt volop plaats. Ruim veertig jaar later is Toscane echter weer terug aan de top met Sangiovese als koningsdruif.

Meer informatie - Bestel deze wijn online €8.99

Heerlijk genieten van wijn

Nieuwste wijnreviews

Chapillon Cuvée Paul - Ca...

Proefnotitie wijnhuisRond, rijp, inpakkend met slierten cassis, viooltjes en vanille; hier zet Fransman Christophe Chapillon zijn beste Spaanse beentje voor.... Lees verder
1

Muscadet Côtes de Grandli...

Proefnotitie wijnhuisDeze complexe en zuivere Muscadet past uitstekend bij producten uit de zee zoals schaal- en schelpdieren. De ziltige en zuivere smaak... Lees verder
4

Mousserende wijn: Goldish...

Deze frisse en licht mousserende rosé wijn is onweerstaanbaar. Helder roze van kleur met een fijne mousse. Frisse lichtzoete smaak met het aroma van... Lees verder
3

Dardano Barolo DOCG Piemo...

Proefnotitie Barolo is eigenlijk de Rolls Royce onder de Italiaanse wijnen, ze worden gemaakt in de Noord-italiaanse Piëmonte streek rondom het stadje Barolo.... Lees verder
4