De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Er zijn verschillende wijndistricten in het gebied die elk hun eigen wijnsoorten hebben. In de Bordeaux zijn er verschillende classificatiesystemen waaruit gelezen zou kunnen worden wat de beste wijnen van de Bordeaux zijn. Beroemd is de eenmalig opgestelde lijst (op twee correcties na) met wijnen uit de Médoc, Graves, Sauternes en Barsac, de Bordeauxwijn (classificatie 1855). Daarnaast is er, onder andere, de om de tien jaar wisselende lijst in de Saint-Émilion aan de andere kant van de rivier. Hoewel in de lijsten beroemde chateaux staan zoals Château Latour, Château Margaux, Château d'Yquem, Château Cheval Blanc en Château Ausone, mist de meestal duurste van de Bordeaux in alle rijtjes, namelijk Château Pétrus
Wijn ABC - Wijn woordenboek
U bent hier
In de wijnwereld worden vele termen gebruikt: van aandronk tot vinificatie. In het Wijn-ABC vindt je de belangrijkste wijntermen op alfabetische volgorde. Mis je een term? Mail het ons! Wij voegen deze dan toe aan ons Wijn woordenboek.
Bourgogne is niet de meest productieve wijnstreek. Slechts iets meer dan 1% van de totaaloppervlakte van het agrarisch gebied is bebouwd met druiven. Toch zijn de wijnen uit dit gebied wereldberoemd. De duurste wijn gemaakt van de Pinot Noir komt uit dit gebied, Romanée-Conti. De duurste wijn gemaakt van de Chardonnay komt ook uit deze wijnregio. De wijngaarden van Bourgogne liggen vrijwel allemaal op de westelijke oevers van de rivier de Saône. Over of de Beaujolais wel of niet bij de Bourgogne hoort zijn de meningen verdeeld, organisatorisch in ieder geval wel. Een gebied dat zeker tot de Bourgogne behoort maar redelijk afgescheiden ligt is Chablis.
Barolo is een droge rode wijn en een wijnstreek in Piëmont, Italië. Gelegen zo ongeveer tussen Turijn en Genua. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot. Volgens velen komt uit deze streek het beste wat Italie op wijngebied te bieden heeft. De wijn moet voor 100% van de Nebbiolo-druif gemaakt worden wil het een barolo worden genoemd. Met aroma’s van tabak en misschien iets van pruimedanten en kersen.
Wijnbouwgebied, zuidelijkste deel van de Bourgogne; ±15000 ha. Voornamelijk gamaydruif. Volgorde van goed naar beter: Beaujolais, Beaujolais Superieur, Beaujolais Villages, Cru de Beaujolais en de 12 Cru's.
De grauwe schimmel (Botryotinia fuckeliana) of Botrytis-rot is een parasiet en kan zowel kiemplanten als alle delen (blad, bloemdelen, stengel, vrucht) van planten aantasten. Bij een hoge luchtvochtigheid of een nat gewas vindt de aantasting via kleine wondjes of afgevallen bloempjes plaats en groeit de schimmel verder op afstervend en dood plantmateriaal. Van hier uit kan het ook levend materiaal aantasten. Soms wordt de aantasting pas veel later zichtbaar. Zo vindt de aantasting bij aardbei plaats tijdens de bloei, maar komt pas tot uiting op de vrucht.