De Côtes du Rhône, in het zuidoosten van Frankrijk, wordt in het noorden begrensd door Lyon en in het zuiden door Avignon. Het productiegebied is - geografisch gezien - lang en smal en mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze.
Wijn ABC - Wijn woordenboek
U bent hier
In de wijnwereld worden vele termen gebruikt: van aandronk tot vinificatie. In het Wijn-ABC vindt je de belangrijkste wijntermen op alfabetische volgorde. Mis je een term? Mail het ons! Wij voegen deze dan toe aan ons Wijn woordenboek.
Rosé wijn wordt, net als rode wijn, gemaakt van blauwe druiven, met als verschil dat de schillen na een bepaald aantal uren, meestal binnen 24 uur, van de most worden gescheiden: zo kan de schil maar een beperkte hoeveelheid kleurstof afgeven. In Frankrijk mogen alleen in de champagne bepaalde witte en rode wijnen gemengd worden om een rosé-wijn te maken.
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Na kneuzing van de druiven vergist het druivensap samen met de schillen, steeltjes en pitten tot wijn. In de schil zit de natuurlijke rode kleurstof. De intensiteit van de kleur wordt mede bepaald door de tijd waarin de schil in die most aanwezig is.