Champagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "Champagne" mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte wijnen geproduceerd onder de AOC "Coteaux Champenois".
Wijn ABC - Wijn woordenboek
U bent hier
In de wijnwereld worden vele termen gebruikt: van aandronk tot vinificatie. In het Wijn-ABC vindt je de belangrijkste wijntermen op alfabetische volgorde. Mis je een term? Mail het ons! Wij voegen deze dan toe aan ons Wijn woordenboek.
Veel mensen kennen de klassieke associatie van een wijngaard met een kasteel. Voorbeeld hiervan is Châteauneuf-du-Pape in Frankrijk.
Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of - een beetje verwarrend - pinot blanc chardonnay. Zie verder de synoniemenlijst.
De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de Méthode Traditionelle, dat wil zeggen gisting op de fles.
De cabernet franc komt oorspronkelijk uit deze beroemde wijnstreek, maar is vooral in de Loire aangeplant. Cabernet Franc-wijnen uit de Loire, zoals uit het koele Chinon, Saumur en Bourgeuil, zijn frisfruitig en helderrood van kleur. De cabernet franc wordt in de Bordeaux regelmatig vermengd met merlot en cabernet sauvignon. De druif bevat een bescheiden hoeveelheid tannine en meer zuur dan zijn krachtige tegenhanger cabernet sauvignon. Rosé van deze druif is meestal mooi donkerroze van kleur met een kruidige afdronk.
De cabernet franc wordt veel gebruikt in Frankrijk, Argentinië, Australië, Chili, de VS (Californië), Noordoost Italië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:
Frankrijk: cabernet gris, bouchet, bouchy, breton
Italië: bordo
De cabernet franc komt als volgt voor in de wijnwijzer:
Rood: licht en fruitig